header_eleje header_atmenet header_kozepe header_vege

Tapétázás


Tapétázás

Amennyiben azt szeretnénk, hogy a szoba tapétázás után kellemes benyomást keltsen, akkor a tapéta színét és mintáját a megfelelő gondossággal kell kiválasztanunk. A tapétának igazodnia kell a helyiség funkciójához, ízléséhez. A tapéta felhelyezésekor figyelembe kell venni az építészeti szempontokat és a helyiségben uralkodó körülményeket - azaz a levegő nedvességtartalmát, a hőmérséklet-különbségeket, a természetes megvilágítás erősségét - is. A tapéták széles választéka teszi lehetővé a kívánt hatás elérését.
A tapétázott falfelület széleire célszerű speciális, dekoratív hatást keltő bordűröket helyezni. A bordűrök egyéni jelleget kölcsönöznek a szobának, az egyes tekercsek közötti határvonalra helyezhetik, vagy díszíthetik az ajtók, az ablakok vagy a belső terében más elemeinek szegélyét.
A gyerekszobában vagy a konyhában célszerű lemosható tapétát alkalmazni. A hálószoba vagy a gyerekszoba esetében a tapétát úgy kell megválasztani, hogy kellemes hatást keltsen és díszítse is a helyiséget, a saját ízlésnek megfelelően.
Az elért hatást a falfelület előkészítésének szakszerűségétöl, valamint a tapéta típusának és mintázatának helyes megválasztásától függ.
 • Függőleges irányú mintázat esetén: a szoba magasabbnak tűnik
 • Vízszintes irányú mintázat esetén: a szoba nagyobbnak tűnik
 • Kicsi, világos mintázat: a szoba tágasabbnak tűnik
 • Nagy, sötét mintázat: a szoba kisebbnek tűnik


A LEGNÉPSZERŰBB TAPÉTATÍPUSOK

Papírtapéta, könnyű: egyrétegű tapéta, sima felületű, modern mintázattal. Vízálló vagy lemosható változatban is kapható.
Papírtapéta, nehéz: két, vagy többrétegű nyomott tapéta. Ez a tapétafajta mosható változatban, illetve az ismételt tisztításnak ellenálló változatban is kapható.
Papírtapéták lehetnek:
 • szimplex: olcsó és vékony tapéta, ezért a tapétázandó felület nagyon jó előkészítést igényel
 • duplex tapéták: kétrétegű papír, jó színtartó tulajdonsággal rendelkezik, a dupla réteg miatt jobb a szakító szilárdsága, könnyebb vele dolgozni.
 • Mélyprégelt tapéta: első lépésként egy 70-80g/m2 fedőpapírt nyomnak mélynyomással, második lépésben egy 80-100g/m2 alátétpapírt kasíroznak hozzá, és utána domborítják. A magas formatartósság azzal érhető el, hogy a tapétát a ragasztóval nedves állapotban alakítják, és utána szárítják. A mélyprégelt tapéta a legjobb minőségű tapéta.
 • Prégelt tapéták: A gyártási elv azonos a mélyprégelt tapétákkal, azzal a különbséggel, hogy a nyomás a kasírozással azonos munkafázisban történik. Jó velük dolgozni és dekoratív falakat lehet velük kialakítani.

Vinyl tapéta, hagyományos: mintázata, valamint moshatósága illetve súrolhatósága alapján a konyhák, fürdőszobák, előszobák tapétázására célszerű használni.
Vinyl tapéta, habosított PVC-ből: rendkívül tartós, vastag tapéta, amely bármely helyiségben alkalmazható. A tapéta alsó rétege papírból készül, a felső rétege műanyag film.
Textiltapéta: nyomtatott alapon lévő szövet vagy felragasztott szövet külső rétegére nyomtatott mintás tapéta.

TAPÉTÁZÁS-FŰRÉSZPOROS TAPÉTA
A fűrészporos tapéta lényege, hogy akár többször is átfesthetjük, így lényegesen meghosszabbíthatjuk az élettartamát és jobban kiszélesíthető a felhasználási köre. A fűrészporos tapéta anyaga egy alappapírra felvitt ragasztóanyagba, kisebb-nagyobb szemcséjű keményfa-köszörületet, fűrészport pergetnek, amit egy másik, vékony papírréteggel fednek le. Az elkészítés során felhasznált szemcsézettől függően, finom, közepes vagy durva struktúrájú tapéták kerülhetnek a boltokba. Mivel középnehéz tapétafajták, minden esetben aljzattapétára van szükség, így igen sok ideig tartós bevonatot képez a fűrészporos tapéta.

TAPÉTÁZÁS-ÜVEGSZÖVET TAPÉTA
Az üvegszövet tapétát először nyugat Európában kezdték el használni és onnan is ered a technológiája. Először homlokzati rendszerek alapjaiként kezdték el használni ezt a tapétát. Később nagyobb használatban lévő épületek belső tereinek kialakítására is használták. Magyarországon először a gyors étteremek és a kórházak kezdték el használni. A felhasználás idővel növekedett és a piac is kiszélesedett, így nagy versenyhelyzet alakult ki a gyártók között és ez arra ösztönözte őket, hogy folyamatosan fejlesszék az üvegszövet tapétákat. Az eredmény az lett, hogy egyenletesebb lett az anyagminőség, továbbá kiszélesedett a választék. Az üvegszálas tapéta anyaga finom üvegszál, melyeket változó vastagságú fonalakká sodornak, majd különböző struktúrákkal elkészíthető anyagokat szőnek belőle. Az üvegszövet tapéta alapfelülete lehet régebben vagy újonnan vakolt felület, gipsz vagy gipszkarton felület és beton alapú felület. A felület kisebb hibáit és repedéseit elfedi ez a fajta tapéta. Alapozásra minden esetben szükség van, a jó tapadás elérése érdekében. Az üvegszövet tapéta szép és látványos díszítőfestést engednek meg, ezáltal esztétikus és dekoratív felületet eredményeznek.

Bordűrök: A színes bordűrök a helyiségek a tapétázás utáni egyénivé tételére szolgálnak.
Gyapjúrostos tapéta: Alapanyaga különböző rostszálak keveréke, így rendkívül rugalmas, könnyen kezelhető tapéta.
 • A kisebb szerkezeti mozgásokat áthidalja, nem reped el.
 • Felrakása nagyon egyszerűen történik, így akár házilag is könnyen elvégezhető.
 • Száradáskor nem zsugorodik.
 • Légáteresztő, így akár új épületekben, friss falakra is felrakható.
 • Javításkor (pl. utólagos villanyszerelés) teljes egészében maradék nélkül eltávolítható, majd újra visszaragasztható.


Mielőtt elkezdenénk

 • Ellenőrizzük a vásárolt tapéták cikkszámának (pl. 8010-67) és gyártási sorozatszámának (pl. 6A) azonosságát. Ha ez nem megegyező, akkor ügyeljünk arra, hogy egy falon csak egy színszámú tapéta lehet.
 • Ha a ↑↓ jel a címkén látható, akkor az egymás utáni tapétacsíkokat váltakozó irányba kell felragasztani.
 • A munkaterület, és azok a szerszámok, amivel dolgozni fogunk tiszták legyenek.

footer_eleje footer_atmenet footer_vege