header_eleje header_atmenet header_kozepe header_vege

Laminált padló


Laminált padló

Laminált padló (köznyelven - helytelenül - laminált parketta): laminált burkolóanyag korszerű, környezetbarát, elnyűhetetlen, nem éghető, könnyű vele dolgozni, rengeteg szín, barátságos az ára. Csupa jó tulajdonság! Felejtse el, amit a barkács áruházakban kapható laminált burkoló lapokról hallott! A fózolt élek, a 3 dimenziós strukturált vagy antikolt felületek, az egyedi dekorszínek már az eredeti fa érzetét keltik, magas kopásállósággal ötvözve.Felület előkészítés:
Kellően sík felületre érdemes csak laminált padlót lerakni, mert a felület egyenetlenségéből származó padló mozgása igénybe veszi az illesztéseket, aminek káros következményeként akár elválhatnak egymástól a lapok. Felület kiegyenlítésekor törekedni kell a 2mm-nem nagyobb szintkülönbségek elérésére.

FONTOS: Felület kiegyenlítése után, vagy új készítésű aljzatnál meg kell várni míg a nedvesség tartalom elpárolog. Az aljzatbeton nedvessége nem lehet több 1,9 CM %-nál. Szárítással fel lehet ugyan gyorsítani a folyamatot, ám vigyázni kell, mert a fokozott hőhatás az aljzat károsodásához vezethet.
Javaslat: Az átlagosnál 5 fokkal magasabbra venni a hőmérsékletet és rendszeresen szellőztetni.
Az újonnan vásárolt laminált parkettákat akklimatizálni kell. Szellősen egymásra téve a burkolandó helységben kell tárolni.
Amennyiben az adott helyiség hosszában 10 m-t, szélességében 8 m-t meghaladja, úgy dilatációt kell beiktatni!

Laminált padló

A rétegezési eljárással készülő laminált padlónak a felépítése több, mint 90%-ban fa. Felső rétegén különböző kopásállósági melamingyanta felület található. Alatta egy dekor réteg, ami a mintázatát adja a burkolatnak. Ezek hordozó anyaga (MDF, HDF) Utolsó egyben alsó rétege a hátlap (HPL, CPL). Vastagsága 6-12 mm között van. Padlófűtés mellett is alkalmazható burkolatként. Változatos Szin és mintázattuk miatt egyre népszerűbb az otthonokban. A laminált padló felső rétegének köszönhetően felülete nem szívja magába a koszt, tisztítása így egyszerű. A laminált padló fektetése viszonylag egyszerű feladat. További jó tulajdonsága, hogy a lapok minőségének megfelelően ellenállnak kopásnak és a karcolásoknak. Készítenek impregnált változatot, ezzel alkalmassá téve a nedves helységek burkolataként.

Története
Laminált padló burkolatok a kilencvenes évek elején jelentek meg. Majd egyre népszerűbb lett. Mai napig töretlen a fejlődése. Sikere az egyszerű és jól automatizált gyártásnak, és a tömegtermelés kedvező hatásaiból következő kedvező árának köszönheti. A kezdeti gyermekbetegségeit, elsősorban a gyakran megkérdőjelezhető minőségét mára jórészt kinőtte, minőségi szabványredszer bevezetésének köszönhetően, amely megfelelő követelményeket támaszt a termékkel szemben. A laminált padlót, vagy ismertebb, hétköznapi nevén laminált parkettát, eleinte szinte csak kiállításokon használták, mivel alkalmazásával nagy felület burkolása gyorsan megoldható.

A laminált padló jellemzői
 • Felületük ellenálló, nem hagy rajta nyomot a cigarettaparázs, kopórétegük karc -és kopásálló.
 • Vékony szerkezete miatt kiváló padlófűtéses helységbe.
 • Rengeteg szín és minta választék, melyekkel egységes felület varázsolható.
 • 3D felületkezelés, erezetnyomással teszik élethűbbé.
 • A laminált padlólapok illesztése pontos, így nem keletkeznek hézagok.
 • Egyes termékek vizes helységekben is használhatók.
 • Jelentős igénybevételű helyeken is alkalmazható.
 • Felújítási munkáknál kis rétegvastagsága miatt sokszor előnyös.
 • Lerakás után azonnal használható.


A laminált padlók háromféle módon kapcsolódhatnak egymáshoz
 • Ragasztással
 • Pattintó klikk rendszerrel
 • Billenő klikk rendszerrel

Manapság legjobban a ragasztó nélküli klikkes rendszerek terjedtek el. Az új technológiával gyártott laminált padló lapok lerakhatósága lényegesen felgyorsult. A vásárlás előtt célszerű két dolgot figyelembe venni: vastagság, kopásállóság

A laminált padlók különböző vastagságban kaphatóak, az alábbi táblázat segítséget ad.
Vastagság (mm) / Javasolt felhasználási terület
 • 6 mm vastagságú laminált padló / Hálószoba, kis forgalmú terek, helységek
 • 7 mm vastagságú laminált padló / Nappali, előszoba
 • 8 mm vastagságú laminált padló / Kis forgalmú üzlethelységek, irodák
 • 8,5 mm vastagságú laminált padló / Közepes igénybevételű közösségi helységek
 • 12 mm vastagságú laminált padló / Nagy forgalmú irodák, üzlethelységek


A forgalomba kerülő laminált padlóburkoló panelek kopásállósága különböző. Az alábbi táblázat segítséget ad.
Kopásállóság / Javasolt felhasználási terület
 • 31-es keménységű laminált padló / Lakás, kis forgalmú iroda, üzlethelység padlójára ajánljuk
 • 32-es keménységű laminált padló / Nagyobb üzlet, iroda, és esetleg szálláshelyek padlójára ajánljuk.
 • 33-es keménységű laminált padló / Bevásárlóközpont, iskola, vendéglátóhely, táncterem, jelentős igénybevételnek kitett terem

Padló tisztítása

A padló kezelése egyszerű.
Csak egy dologra kell figyelni: A törlő ruha ne legyen nagyon vizes, mert a nedvesség behatolhat a fugákba, melyek nincsenek védőbevonattal ellátva. Ez a padló "megduzzadásához", felpúposodásához vezethet.
A felület karbantartást nem igényel. Sem viaszra, sem padlófényezőre nincs szükség.

footer_eleje footer_atmenet footer_vege