header_eleje header_atmenet header_kozepe header_vege

A Festés


Festés

Egy festéssel egész környezetünk hangulatát meg tudjuk változtatni. Új színekkel megreformálhatjuk, tökéletesen átalakíthatjuk, és egyúttal kellemesebbé tehetjük otthonukat. A minket körülvevő falak és az azokat lezáró mennyezet természetesen kötöttségeket is jelentenek, hiszen megszabják lehetőségeinket. Ám ha sikerül élni a bennük rejlő adottságokkal, magunk is meglepődünk az eredményen, hiszen a tér arányai, hangulata, fényviszonyai - épp a falak megfelelő festése, tapétázása révén - radikálisan megváltoztathatók, mellyel közérzetünkre is nagy mértékben tudunk hatni. Mielőtt azonban nekilátunk a tervezésnek, a beszerzésnek és a kivitelezésnek, ne feledjük, hogy a különféle technikák csak akkor engedelmeskednek nekünk, ha ehhez minden körülmény biztosítva van. A leglátványosabb festés, vagy a tapétázás is kétes értékű lesz, ha a falak nincsenek megfelelő állapotban. A szépen festett, vagy tapétázott falnak nélkülözhetetlen feltétele a kellően feltárt és előkészített alap.


MÉSZFESTÉS

A festési eljárások közül itt az egyetlen, ahol a festék és a kötőanyag azonos anyagból van, mészből. Többnyire fehér színben készítünk mészfestést, de halvány árnyalatokat vagy mintázatokat is készíthetünk rá. Egészségóvó és fertőtlenítő hatása van és igen népszerű festési eljárás. Általában hagyományos mész-cement vakolatokra visszük, fel vagy már meglévő mészfestéssel ellátott felületet újítunk fel. Igen jó a páraáteresztő képessége, ezért gyakran használják konyhában, fürdőszobában, mosókonyhában és még számos igen párás környezetű helyeken. Rendkívül alkalmas az újonnan épült házakhoz, nyaralókhoz, pincékhez, garázsokhoz vagy akár lépcsőházakhoz, első festéshez. Néha még műemlékvédelmi célokra is megfelel. A festők, mázolók és tapétázók szinte csak a nagyobb festékgyárak javított minőségű, készre kevert mészfestékeit használják festési célokra.


DISZPERZIÓS FESTÉKEK

Ez a festékféleség jó fedőképességű, a hengerekkel pedig ideálisan vékony rétegben lehet a megfelelően előkészített falra felhordani.
A tökéletes, foltmentes színfedéshez legalább két réteg szükséges. Kivételek ez alól a kimondottan egy rétegben is tökéletes fedést adó diszperziós falfestékek. A diszperziós festékek színtartóssága kiváló, dörzsállóak, a minőségi termékek lemoshatók. Feltétlenül száraz, és megfelelően előkészített sima felületet igényelnek. Kiválóan színezhetők, a gyárilag színezettek önmagukkal, vagy színező paszták bekeverésével további módosításra is alkalmasak. Esetenként azonban csak a gyárilag adott színezékekkel kompatibilisek.
A diszperziós festékek igen sokoldalúan felhasználhatók, könnyű velük különféle felületkialakításokat képezni a falon. Színátmeneteket, bordűröket - kreatív mintázó hengereket, sablonokat használva - a legkülönfélébb faldekorációkra is képesek. Felhordásukhoz leginkább a különféle festőhengereket célszerű használni. A rövidebb szálhosszúak kevesebb, a hosszú szálú hengerek több festéket vesznek fel, ami gyorsítja a munkát, de nehezebb a kezelésük.


DISZPERZIÓS FESTÉS

A régebbi enyves eljárású festést felváltó festési módszer a diszperziós festés. A beltéri felületekre használják ezt a festési eljárást. A diszperziós festés során egy bevonatot viszünk fel a festeni kívánt felületre, mely színtartó, megvédi a korokozók és kisebb vegyi hatások ellen, magas hőmérséklet mellett is tovább megőrzi eredeti állapotát. A vakolt felületre felvitt alapozórétegen a diszperziós festés tartós lesz, ha kedvünk úgy tartja meg is változtathatjuk a színét, hiszen mosható lesz, tovább nem befolyásolja és pusztítja a légnedvesség, nem kopik és porlik. A diszperziós festés a legolcsóbb korszerű festési módszer és ez a szobafestésnél vagy a lakásfestésnél leggyakrabban használt eljárás. Megfelelő alapot biztosít a díszfestő eljárásoknál vagy esetlegesen a későbbi tapétázás során. A fűrészporos tapéták átszínezésére és festésére is ezt alkalmazzák. Páradús helységekben mégsem ajánljuk, mert a levegő nedvessége miatt könnyen gombásodhat.


KÜLTÉRI FALFESTÉS

Vizes-diszperziós kötőanyag bázisú, kiváló minőségű pigmenteket és töltőanyagokat tartalmazó anyag. A felszínen sima, matt, színtartó, kopás és környezeti károktól védelmező bevonatot képez. Páraáteresztő, a fal természetes szellőzését nem akadályozza. Előnye még, hogy mosható, időálló, egyszerűen és nagyszerűen színezhető bevonat. Aránylag mérsékelt áruájú módszer, általános célokra és kisebb javításoknál használják főleg.


FALAK FESTÉSE

A falakat jól elő kell készíteni a festéshez. Ha tapéta volt eddig, akkor annak minden darabját el kell távolítani. Kis gőzöléssel, vagy nedvességgel könnyen fellazítható. A korábbi festék rétegeket spaklival le kell kaparni. Ha nem akarjuk az egészet leszedni, mert tudjuk, vagy nem sok réteg van a falon, akkor ellenőrizzük végig, hogy van-e laza réteg, ahol a festék elvált a faltól. Ezeket kaparjuk le, és gipsszel javítsuk ki, hogy egyenletes legyen. A festéshez rengeteg eszközt használhatunk, én a hengert javaslom, mert gyorsan lehet vele dolgozni. A henger kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy ne legyen nagy felszívóképessége, mert akkor rengeteg festéket szív fel, és nehezebb úgy manőverezni vele, hogy ne folyjon ki belőle.

Manapság kaphatóak előre kevert színek, amelyek vödrös kiszerelésben kaphatóak, és feltüntetik, hogy cseppmentesek-e. Ezeknél kevés a lecsöppenés veszélye, általában csak néhány százalékban kell hígítani őket és egy rétegben takarnak. Ne felejtsük el a burkolatokat, és egyéb eszközeinket letakarni. Ehhez kaphatunk nagyméretű takarófóliákat.

Házi színkeverés: Ha fehér festéket vettünk, és hozzá színező pasztát, akkor a szükséges festékmennyiséget egyszerre, egy edényben keverjük össze. Így azonos lesz a szín mindenhol. Ha fogyóban van a festék, és úgy látjuk, újabb adagot kell keverni, akkor ezt a következő módon tegyük: Addig fessünk a meglévővel, amíg a fal széléig érünk (sarok), az új falat már ne kezdjük el. Ha a keverés egy kicsit is eltérő árnyalatú lesz, akkor a szem azonnal észreveszi. Azonban a saroknál, ha váltunk, azt nehezebb észrevenni.
A szem hihetetlen sok árnyalatot tud megkülönböztetni, így a legkisebb eltérést is meglátja. Az új adag keverésénél, kis adagokban adjuk hozzá a színezőt a fehér festékhez. Egy másik edényben keverjünk, ne a meglévőben, így a két színt össze tudjuk hasonlítani. Amikor a két szín szinte azonosnak tűnik, akkor 1 cseppet tegyünk a meglévőhöz, és nézzük meg, hogy látjuk-e. Ha nem látjuk, akkor jó munkát végeztünk.

Ha a mennyezetnél színt szeretnénk váltani, akkor használjunk ragasztó szalagot, a festéshez külön lehet kapni, változó szélességben. Mérjük ki a magasságot a fal két oldalán, ezután egy ún. kicsapó zsinórral húzzunk egy vonalat. (A kicsapó zsinór egy kis kagyló formájú szerkezet, amelyben fel van tekerve egy szövetzsinór. Egy kis nyíláson keresztül lehet krétaport beletölteni. Amikor kihúzzuk, akkor a zsinór krétás lesz, és ha a kifeszített zsinórt - merőlegesen - kihúzzuk, és elengedjük, akkor egy krétacsíkot rajzol). Mellé már könnyen lehet a szalagot ragasztani. A gyors száradású festékeknél már 12-20 perc után le lehet húzni a szalagot. A frissen festett felületre azonban ne ragasszunk, mert felszedi a festéket. Érdemes egy napot várni. Ebben az esetben a festékekből tartsunk meg egy kis tégellyel, hogy az esetleges javításokat el tudjuk végezni.
Ha meszelt falat festünk, akkor tudnunk kell, hogy a szín ki fog fakulni, mivel a mész maró hatású.
Penész a lakásban, avagy miért penészes a fal

Tudta?

A penészedés ott kezdődik, ahol legalább 72 órát meghaladó időtartamig, 75% feletti a páratartalom.

A penész kialakulása:

A penész egy olyan gomba, ami mindenütt jelen van, ha akarjuk, ha nem. Apró penész-spórák repülnek a levegőben mindenfelé. Ám a penészesedés nem indul el mindaddig, amíg a penész nem talál megfelelő "táptalajra". A penészfoltok ott jelentkeznek először, ahol a hosszabb időn át magas a páratartalom, ami az egyik elengedhetetlen feltétele a penészfolt kialakulásának.
A száraz, kellően szellőzött és megfelelő hőmérsékletű felületen a penészedés nem indul el. Ha már bekövetkezett a baj, akkor e feltételek biztosításával megszüntethető a penész terjedése. Nem szükséges tehát rögtön különféle vegyszereket, penész gátló festéket, penész lemosót bevetni, hiszen ha a penészesedés okait nem szüntetjük meg, akkor a tünetek kezelése csupán átmeneti eredménnyel szolgál. A kezelőszer hatóanyagának lebomlása után a penészképződés újra előjön.
Penész keletkezhet olyan helyen is, ahol a levegő páratartalma a hidegebb felületeken lecsapódik. Ez olyan helyeken történik, ahol az ún. harmatponti hőmérséklet uralkodik. Bizonyára mindenki találkozott már olyan helyzettel, hogy a hűtőszekrényből kivett üvegen lecsapódik a levegő páratartalma. Ennek oka, hogy az üveg és benne lévő folyadék hőmérséklete kisebb, mint a szobahőmérsékleten mért harmatpont, így a pára kicsapódik a hideg felületen. Ilyen falfelület előfordulhat nem megfelelő szigetelésű falak, áthidalók esetén, ahol a hő híd keletkezik

Mit tehetünk a penész ellen?

Ha kordában tartjuk a páratartalmat, akkor ezzel gyakorlatilag lehetetlenné tesszük a penész kialakulását. Fontos tehát a gyakori szellőztetés, hogy a lakásban felgyülemlett pára kiszellőzhessen.

footer_eleje footer_atmenet footer_vege