header_eleje header_atmenet header_kozepe header_vege

Álmennyezet készítés


Álmennyezet

A kazettás álmennyezetek belső térbeli megjelenése hálózatos - raszteres -, amelyet a vázrendszer és/vagy a borítóelemek egységes méretrendje rajzol ki. A tartóprofilok típusa és a borító elemek láthatósága, ill. takarása szerint a következő csoportok alakíthatók ki:
 • Látszóbordás
 • Rejtettbordás
 • Bandraszteres (válaszfalak csatlakozására alkalmas tartóprofilokkal kialakított)
 • ÖnhordóA kazetták anyaga lehet: gipszes, vagy ásványi alapú, fém, fa, szendvicspanel

A látszóbordás kazettás álmennyezetek közös jellemzője, hogy a kétirányú tartóváz elemeit azonos síkban, gyakran bepattintással, vagy kampós rögzítéssel szerelik. A borítóelemek a váz raszteréhez igazodó méretű előregyártott elemek, amelyeket egyszerűen beillesztenek a bordaváz "fordított T" keresztmetszetű profiljainak gerince közé. Hézagolás tehát nem történik, így a látszóbordás kazettás álmennyezet könnyen bontható. A bordaváz elemei: főtartók (hosszuk az álmennyezet hossza), kereszttartók (hosszuk 1200, vagy 1250 mm), elválasztó tartók (hosszuk 600, vagy 625 mm).

A rejtettbordás álmennyezetek sajátossága, hogy a tartóprofilok nem jelennek meg a felületen, ugyanakkor a borító elemek méretükben igazodnak a raszterhálóhoz. Alapvetően kétféle rendszer jellemző: a bordaváz közé rögzített borítóelemek élkiképzése takarja el a profilokat, fémlemez kazetták alulról bepattintható rögzítéssel.

A bandraszteres álmennyezetek főtartóját egy magas gerincű, nagy teherbírású profil adja, amely gerinclemeze vízszintes helyzetben, látszó elemként jelenik meg, és fogadószerkezetet ad a csatlakozó válaszfalaknak. Ezáltal a válaszfalak áthelyezhetősége geometriailag kötött, viszont megfelelő teherbírású kapcsolat alakítható ki.

Az önhordó kazettás álmennyezetek nem függesztett, hanem a határoló falakra szerelt tartóprofilokra támaszkodó kereszttartókból, és azokba illesztett borítótáblákból épülnek fel. Alapvetően hosszú, keskeny helyiségekben - pl. folyosókon - gyakori alkalmazásuk. A gépészeti vezetékek jellemzően folyosó feletti vezetése miatt bonthatóságuk követelmény.


A szárazépítő lapok általában hőszigeteléssel vagy hangszigeteléssel együtt kerülnek beépítésre. A gyártó cégek a rétegek összeépítésére is adnak már "kész" megoldást, pl. az álmennyezeti lapok választékában szerepel már ilyen "szendvics-lap". Az Amstrongtermékcsalád kemény ásványgyapot terméke fém, üvegszövet vagy poliészter hártya fedőréteggel is kapható. A Rigips álmennyezeti lapok némelyike akusztikus filccel kasírozott.

Mennyezeti rendszerek

A födémhez viszonyított elhelyezkedésük alapján az álmennyezeti rendszerek az alábbiak szerint csoportosíthatók:
 • mennyezetborítás
 • álmennyezet

A mennyezetborítás a födém alsó síkjára közvetlenül, egy, vagy kétirányú bordavázra szerelt, jellemzően nagytáblás borítással (gipszkarton, akusztikus gipszkarton, stb.) kialakított szerkezet. Jellemzően esztétikai céllal építik.

Az álmennyezetek jellemzője, hogy a födémről függesztett tartóvázból, vagy a határoló falakra támaszkodó vázszerkezetből és a vázra csavarozott, vagy arra támaszkodó borításból borító elemekből állnak. Az álmennyezetek tartószerkezete, annak függesztése, a borítás anyaga, méretei, rögzítési megoldása, felülete, stb. szerint igen változatos megoldásokat fejlesztettek ki a gyártók. A funkcionális feladatok alapján szintén csoportosíthatók az álmennyezetek, így például lehetnek hangszigetelő-, tűzvédelmi-, vagy esztétikai-, belsőépítészeti formai elemként, kialakított álmennyezetek is. Építéstechnológia szempontjából a legtöbb típus szerelt szerkezetként készül, de léteznek feszített, ponyva-jellegű megoldások is.
A borítás formai elemei alapján történő csoportosításban az alábbi álmennyezetek különböztethetők meg:
 • Nagytáblás
 • Kazettás
 • Sávos
 • Nyitott felületű
 • Feszített

Ezeken belül további csoportokat alkotnak a gyakorlatban elterjedt változatok a vázszerkezet típusa, a tartóelemek egy, vagy kétirányú jellege, illetve az építés technológiája alapján. A nagytáblás álmennyezetek csoportjába a homogén felületet adó hézagolt építőlemez borítású, fa, vagy fém kétirányú bordavázra szerelt álmennyezeteket soroljuk. Az acél vázrendszer profiljai elhelyezhetők fő- és fiókbordázat szerűen, vagy egy síkban (a fa bordaváz csak különböző síkban lehetséges).
Nagytáblás álmennyezetek szerkezeti részei:
 • Állítható hosszúságú függesztők (függesztő drót, sliccelt szalag függesztő elemmel, rugós gyorsfüggesztő, nóniusz függesztő, stb. ismétlés: Magasépítéstan II.)
 • Rögzítők, dűbelek a függesztőelemek teherhordó födémhez, vagy fogadószerkezethez való rögzítéséhez
 • Borítást fogadó vázszerkezet: fa lécvázból, vagy horganyzott vékonyfalú acél profilokból és azok összekötő elemei és toldóelemei áll
 • Borítás: építőlemez, pl. gipszkarton, gipszrost, perforált, lyuggatott felületű lemezek, stb.

footer_eleje footer_atmenet footer_vege